Psycho-Pass


Informació general

Títol original: Saiko Pasu,サイコパス
Director: Naoyoshi Shiotani
Gènere: Cyberpunk, policíac i ciència ficció.
Estudi: Production I.G.
Any: 2013
Capítols: 22
Openings: Abnormalize i Out of Control
Endings: Namae no nai Kaibutsu i All Alone With You.


 Argument

En un futur no massa llunyà, és possible mesurar de manera instantània l'estat mental dels ciutadans, la seva personalitat i la probabilitat que tenen de cometre delictes. Aquests controls mentals de la població es poden dur a terme gràcies a un dispositiu anomenat Psycho-Pass.

Quan el "coeficient de criminalitat" augmenta en un individu, aquest és perseguit i detingut per passar a rehabilitació mental. Capturar aquestes persones perilloses per a la societat és feina d'un grup de criminals latents anomenats Executors, supervisats pels oficials de la policia coneguts com Inspectors, que pertanyen a la Primera Unitat de la Divisió de l'Oficina de Seguretat Pública i Investigació Criminal. 

Els Inspectors han de vetllar perquè els Executors que estan sota la seva tutela acompleixin la llei i facin servir correctament les armes anomenades "Dominadors", dissenyades per disparar únicament contra aquells amb un gran índex de criminalitat i paralitzar-los o eliminar-los al moment.

La història es centra en l'Akane Tsunemori, una noia jove i innocent que acaba d'entrar al cos de policia assignada pel mecanisme que regula tota la societat: el Sybil Sistem.

Amb la seva manca d'experiència haurà d'aprendre a relacionar-se amb els seus Executors, especialment amb el Kogami Shinya a qui no sap com tractar.

Juntament amb l'altre Inspector, el Nobuchika Ginoza i amb els altres executors de l'equip hauran de fer front a un perillós criminal que no pot ser jutjat pel Psycho-pass, el Shogo Makishima

Opinió personal

Mai m'hauria imaginat que una sèrie de tipus policíac m'agradaria i m'enganxaria tantíssim. Cada capítol que m'he mirat em deixava amb ganes de més, caient completament rendida davant d'aquest argument insuperable.

No me n'he adonat i n'he devorat els 22 capítols però una segona temporada està en camí. I és que és d'aquests animes que estan tan ben plantejats i on tot té sentit que no es pot dir res en contra.

Per començar, el guió és excel·lent, sense incoherències ni contradiccions, en una sola línia i contínuament avançant amb un ritme molt àgil.

El plantejament futurista en el qual s'emmarca la societat està molt encertat i ben plantejat, fent que aquest sistema teòricament perfecte susciti dubtes en els personatges i sorgeixin els conflictes morals davant d'una societat en la qual els humans han perdut completament la seva voluntat i llibertat de decidir, subjugant-se a un sistema que pensa i decideix per ells, controlant-los i sometent-los sense que la majoria en siguin conscients.

Aquí és on entra en joc l'antagonista, el Shogo Makishima. M'agraden aquest tipus d'antagonistes que, en certa manera, també lluiten per fer possible el seu món i tenen un veritable motiu per dur a terme les accions horribles que executen. 

El Makishima considera que la humanitat ha perdut la seva llibertat a causa que confia totes les seves decisions al Sybil Sistem, fent que sigui el propi sistema el que dirigeixi la vida de tots els individus de la societat.

Partint de la seva pròpia filosofia, el Makishima atemptarà contra els ciments mateixos d'aquesta societat empresonada, perseguit molt de prop per l'executor Kogami Shinya.  

D'altra banda, tots els personatges principals que treballen amb l'Akane estan molt ben construits, fent-los a tots indispensables per la trama fins el punt que, si un d'ells faltés, la història coixejaria. 

Primerament la protagonista, tot i que en un principi no ens pot semblar massa capaç de fer la seva feina i és indecisa, l'Akane és un personatge en constant evolució i que sempre avança cap endavant. Durant el decurs de l'anime, la inspectora troba la seva resolució i s'aferra a les seves conviccions per progressar en aquesta feina desagradable.

El Kogami Shinya també és un personatge molt interessant que se'ns presenta torturat i amb una psicologia fosca, obsessionat amb el seu passat i els crims que no va poder prevenir. 

Tots els personatges tenen la seva particular obsessió i passat que ens ajuda a entendre com són ara i dota a l'anime d'uns personatges molt humans, carismàtics i d'una gran complexitat psicològica. 

Especialment interessants són alguns dels temes que es plantegen, com ara la determinació de l'individu, el control i l'engany del poder, el món virtual, les relacions familiars, la companyonia, la crueltat o la literatura i filosofia universal.

Per acabar, la banda sonora és immillorable i molt encertada, apareixent al moment oportú per conduir les escenes al punt emocional i de tensió que es requereix. 

Veredicte

9,5/10

Peça mestra indispensable.

No sé si sóc massa generosa en la puntuació perquè no m'esperava que m'agradés tant i, en aquest sentit, estic molt sorpresa. De fet, m'ha agradat tant i crec que és tan completa que em fa patir haver-me deixat algun aspecte per comentar a la ressenya.

M'ha agradat molt més que altres animes d'aquest gènere com Death Note i, si ho comparo amb animes del mateix any, m'ha agradat molt, però que molt més que Shingeki no Kyojin (ni punt de comparació).

També dir que, tot i que està lluny del gore, és un anime on els esquitxos de sang i els assassinats són el més normal, per tant si sou particularment sensibles i encara no esteu immunitzats no us la recomanaria.

Esperem que es mantingui la qualitat a la pròxima temporada.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada